Thursday, July 20, 2006

Al-Fatihah untuk Basayev: Gugurnya Panglima Perang terbaik dunia Islam

Oleh : Gabungan Penulis Manir, Terengganu.
Hari isnin, 10 Julai 2006 adalah hari telah perginya Pahlawan terbilang dunia islam Shamil Basayev. Shamil Basayev dari Chehnya dilaporkan telah terbunuh bersama 3 orang lagi anggotanya. Tiada lain yang diharapkan oleh para pencinta perjuangan islam diseluruh dunia melainkan Shamil Basayev diterima SYAHID disisi Allah (insyaallah syahid).

Gabungan Penulis Manir dan para pendukung perjuangan dunia islam merasa sedih diatas pemergian Shamil Basayev. Shamil Basayev menjadi model pejuang dan sanjungan Gabungan Penulis Manir sejak sekian lama. Ianya menjadi ikon kepada kami selain daripada beberapa pemimpin hebat dunia islam yang lain seperti Tok Guru Haji Abdul Hadi Awang, Ayatollah Khomeini, Hassan Al Banna, Mullah Umar Taliban, Jeneral Zia-Ul Haq di Pakistan, Sheikh Hassan Nasrallah dan ramai lagi.

Shamil Basayev atau nama sebenarnya Abdallah Shamil Abu-Idris telah terlibat di dalam perjuangan yang panjang bersama-sama para pejuang Chehnya yang lain. Perjuangan mereka begitu getir. Tentera yang dihadapi bukannya calang-calang pasukan tentera. Bukannya tentera Malaysia yang kerap rosak jet pejuangnya atau tentera Nepal, ataupun tentera Hungry tetapi pasukan ketenteraan yang hampir setaraf kekuatannya dengan tentera Amerika iaitu tentera Russia.

Chehnya telah beberapa kali menewaskan tentera Russia di dalam peperangan panjang tersebut. Walaupun ada ketika kedudukkan mereka agak getir seolah-olah akan tewas akibat asakan hebat tentera kafir Russia tetapi kemenangan mereka keatas Russia beberapa kali tidak kurang hebatnya. Mereka pernah mengusir Russia dari bumi Chehnya, dan ianya menjadi kenangan pahit buat tentera Russia apabila mereka tewas dan berundur dari Chehnya beberapa tahun yang lalu.

Selepas tewas di Afghanistan ketika berdepan dengan tentera Mujahiddin Afghanistan, tentera Russia dimalukan buat kali kedua apabila mereka tewas kepada tentera Chehnya yang dipimpin oleh beberapa Panglima Perangnya dan yang paling tersohor sudah tentulah Syamil Basayev.

Kehebatan pasukan tentera pimpinan Syamil Basayev yang paling diingati dan tidak dapat dilupakan sampai bila-bila oleh golongan kafir diseluruh dunia ialah kejayaan beliau menyusup masuk ke Russia dan menawan sebuah hospital dan membawa balik beberapa orang tahanan perang. Pasukan pimpinan beliau dikatakan hanya berbelas orang ketika itu dan mereka berjaya menembusi kawalan ketat seluruh Russia dan dengan izin Allah mereka berjaya pulang semula ke Chehnya tanpa ada seorang pun anggotanya yang tercedera. Bahkan mereka berjaya pula membawa pulang tahanan perang. Russia telah dimalukan di buminya sendiri.

Kejayaan yang diceritakan diatas hanyalah satu daripada rentetan kehebatan Syamil Basayev di medan perang. Kehebatan beliau di medan perang serta ketokohannya sebagai pemimpin menyebabkan beliau menjadi calon kedua yang mendapat undi terbanyak selepas calon yang memenangi jawatan Presiden Chehnya iaitu Aslan Mashkadov (juga telah dibunuh oleh Russia) di dalam Pilihanraya Chehnya akhir tahun 90an dulu.

Maklumat ini pula menceritakan akan kehebatan semangat jihad Syamil Basayev. Shamil Basayev telah kudung sebelah kakinya akibat terkena serangan Russia 3 atau 4 tahun lalu tetapi kudung kakinya itu bukannya membuatkannya berehat sambil menonton tv di katil rumahnya. Beliau terus berjuang sehinggalah beliau terbunuh ketika bersama 3 lagi anggotanya di dalam sebuah trak yang penuh dengan bahan letupan 10 Julai baru-baru ini.

Russia telah menawarkan hadiah yang cukup lumayan kepada mereka yang berjaya menangkap atau membunuh beliau. Tetapi hadiah lumayan itu tidak mampu menghalang beliau dari meneruskan jihadnya terhadap tentera kafir Russia. Bahkan tiada siapa penduduk kampungnya yang berani melaporkan maklumat mengenai beliau kepada tentera Russia. Penduduk kampungnya sekata menyokong beliau. Mereka menyanyangi Basayev yang berjuang untuk tanah air mereka.

Penulis kagum dengan semangat orang-orang Chehnya. Tiada istilah menyerah kalah di dalam diri mereka. Mereka berjuang sehingga gugur di medan perang. Ketika waktu mereka tewas, mereka tidak pernah menyerah bahkan mereka kembali menyusun pasukan tentera mereka dan melakukan serangan balas. Serangan ala gerila yang menjadi corak serangan mereka menjadi igauan ngeri kepada tentera Russia. Telah banyak angggota tentera Russia maut di tangan tentera jihad Chehnya.

Mereka berbeza dengan Tentera Taliban di Afghanistan yang menyepi selepas diasak oleh tentera Amerika pada tahun 2002. Walaupun Taliban kembali mengasak sejak akhir-akhir ini tetapi mereka mengambil masa yang agak lama untuk kembali berperang. Tetapi tentera Chehnya tiada masa rehat, mereka berperang dan terus berperang sehingga ke hari ini.

Penulis terasa akan kehilangan Syamil Basayev. Marilah kita sama-sama sedekah surah Al-Fatihah buat beliau. Semoga rohnya diterima sebagai golongan orang-orang yang mati Syahi

No comments: