Wednesday, March 02, 2011

Tak Habis Lagi Saman Ekor

Hari ini punya berita terbaru pembayaran diskaun saman ekor dilanjutkan ke 10 Mac. Korang tengoklah perangai munafik pemimpin anak didik zionis. Hari tu gertak orang suruh bayar sebelum 28 Feb sekarang apa cerit? Itu tandanya 17 juta saman lagi yang orang ramai tak nak bayar lagi tu maksudnya mereka nak bawak kes ni ke mahkamah. Tahniahlah pada mereka yang cerdik memilih tak nak bayar. Nanti tunggulah 10 Mac pulak statement baru dari puak munafik ni. Dia nak lanjutkan lagi ke atau dia nak hapuskan terus. Kalau tak nak hapuskan tunggulah kat mahkamah ye!.

Kalau korang pikir ke depan sikit sebenarnya kita boleh hapuskan saman ekor ni dengan cara senyap, tak yah dalam undi pilihanraya atau tak yah dalam pilihan jalanraya. Caranya buat bodoh aje dengan notis-notis saman tu. Kerajaan tak boleh buat apa pun. Sedikit pengetahuan undang-undang dalam diri rakyat dah boleh buat kerajaan takut. Tengok pada 17 juta saman tu terpaksa buat statement baru nak pujuk orang bayar. Lepas tu siap buat statement pujuk diri "kepada sesiapa yang ikhlas yang jujur nak bayar". Geli ketiak aku dengar.

Kalau kita ada ilmu kita takkan ditekan dan takkan takut dengan sebarang ugutan. Ilmu itu menjaga diri tapi harta kita kena jaga. Ilmu meningkatkan jati diri kita, menambah kebanggaan diri dan kekuatan diri. Ilmu mengenalkan hak dan batil juga mengenalkan fakta dan auta. Aku memetik kata hikmat Ibnu Sina "Orang yang arif itu berani. Bagaimana ia tidak berani, kerana cintanya akan kebenaran telah menyebabkan diri tidak takut mati". Adioss!!Kerajaan bersetuju melanjutkan tempoh pemberian diskaun 50 peratus bagi pembayaran saman trafik bermula semalam sehingga 10 Mac ini, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

NONEBeliau berkata keputusan itu dibuat selepas mengambil kira rintihan orang ramai yang ingin menjelaskan saman itu tetapi tidak dapat berbuat demikian berikutan masalah sistem tergendala serta kesesakan di kaunter untuk membuat pembayaran.

"Mereka nak bayar saman tetapi sistem tergendala kerana ramai sangat nak bayar masa itu. Jadi untuk mereka yang ikhlas dan jujur untuk membayar saman tetapi tidak dapat membayar dalam dua ke tiga hari lalu, jadi kita buat keputusan untuk memanjangkan tempoh 10 hari lagi," katanya kepada pemberita di Putrajaya hari ini.

Sejak Ogos tahun lalu kerajaan telah memberi kelonggaran selama enam bulan untuk orang ramai menyelesaikan saman tertunggak, termasuk saman ekor dan dalam tempoh itu, tindakan menyenarai hitam pesalah juga ditangguhkan.

Bagaimanapun, hanya 1.5 juta saman diselesaikan pesalah trafik dalam tempoh seminggu sehingga tengah malam semalam, iaitu tarikh akhir diskaun yang ditawarkan polis.

azlanHishammuddin berkata keputusan melanjutkan tempoh bayaran saman itu adalah muktamad dan tidak akan mengubah keputusan asal kerajaan untuk menyenaraihitamkan kenderaan yang gagal menjelaskan saman selepas tarikh yang ditetapkan.

Sehubungan itu, Hishammuddin mengingatkan pesalah trafik yang belum menjelaskan saman masing-masing untuk berbuat demikian sepanjang tempoh lanjutan itu untuk mengelakkan kenderaan masing-masing daripada disenarai hitam.

Katanya proses pembayaran dalam tempoh lanjutan ini akan dipantau dengan teliti.

Dalam pada itu, orang ramai yang mempunyai pertikaian kesahihan kesalahan pula dinasihatkan membuat rayuan serta mengemukakan bukti kepada pihak berkuasa. -Sumber Malaysiakini

No comments: