Thursday, February 24, 2011

Saman Ekor

Berita Utusan Meloya hari ini dengan tajuk BAYAR SEKARANG! buat aku kecut perut, nak terberak dan rasa nak pitam hehehe. Eleh nak gertak orang suruh bayar saman sebelum tarikh akhir diskaun tutup 28 Feb kunun. Hanya orang lemah, bodoh dan takde akal aje pegi bayar. Meh aku nak bagi tau kat sini aku ada 6 ekor saman yang membabitkan motor di mana aku tak pernah bawa motor tu walaupun motor tu atas nama aku. Salah seekor saman tu adalah di kuala kangsar yang mana aku pasti motor kapcai aku tu tak pernah sampai ke sana melainkan hanya di kawasan KL ni aje. Bukan polis tak tau kes saman hantu kat Kuala Kangsar ni banyak tapi apesal tak siasat.

Buat apa aku nak bayar saman yang tak pernah aku buat. Tak menganiaya orang ke namanya tu? Senangnya hidup suruh orang tak buat salah bayar. Bukti pun tak nak sertakan boleh pulak disuruh pegi ambik kat balai polis ulu banat mana entah lepas tu kena bayar rm10 untuk dapatkan gambar yang sememangnya x bole jadi bukti...what the fuck!! Yang buat arahan pun bodoh yang mengikut arahan ni 2x bodoh! yang pegi bayar 3x bodoh tak tau nak pikir mana betul mana salah.

Hoi polis! hoi jpj! korang kalau berani bawaklah kes ni masuk mahkamah jangan nak memekak mcm anjing! Memang dasar manusia takde telor! Sekarang ni rajin pulak korang buat road block nak cari mangsa orang dah mati roadtax ye. Banteras jenayah tolak tepi pulak banteras mat rempit pun dah tak rajin pandai nak pau orang nampak. Jangan haraplah aku nak bayar biarlah korang nak saman aku banyak mana pun aku takkan bagi sesen pun pada dajal. Apesal aku panggil dajal sebab ada hati lagi nak gandakan saman tak berbayar. Dajal aje yang suka buat kerja riba ni. Haram aku bersekongkol dengan perbuatan jahat dan khianat. Kalau aku bayar bermaksud aku menzalimi diri sendiri. Aku lebih rela masuk penjara daripada hidup takde maruah. Adios!!

Bayar sekarang!

Oleh THOMAS CHONG
pengarang@utusan.com.my

Solah Mat Hassan (kiri) bersama Abdul Aziz Yusof (tengah) dan Timbalan Pengarah Penguatkuasaan Jabatan Keselamatan dan Penguatkuasaan DBKL, Mohamad Sauffi Mohamad pada sidang akhbar mengenai pelaksanaan kadar kompaun baru kesalahan lalu lintas di Putrajaya, semalam.

PUTRAJAYA 23 Feb. - Lebih 18 juta saman tertunggak dicatatkan oleh tiga agensi penguat kuasa kesalahan lalu lintas iaitu Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), polis dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam tempoh 2000 hingga 2009.

Daripada sejumlah saman itu, 15.6 juta daripadanya merupakan saman polis, 1.8 juta saman DBKL dan kira-kira 606,800 lagi saman JPJ.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan berkata, semua pesalah trafik yang menerima saman daripada JPJ dan polis mesti menyelesaikan saman mereka selewat-lewatnya 28 Februari ini atau nama mereka disenaraihitamkan.

Statistik menunjukkan hanya 113,447 saman polis dan 1,227 saman JPJ dijelaskan dalam tempoh 11 Februari hingga 17 Februari, walaupun pemandu terbabit berdepan risiko disenaraihitam.

Statistik turut menunjukkan bahawa hanya 35 saman DBKL dijelaskan dalam tempoh sama sekali gus menunjukkan sikap orang ramai yang selalu mengabaikan saman pihak berkuasa tempatan (PBT).

"Kerajaan tidak akan menangguhkan tempoh pembayaran saman, orang ramai dinasihatkan membuat pembayaran secepat mungkin dan jangan menunggu sehingga hari terakhir.

"Mereka boleh membayar secara dalam talian, di kaunter agensi atau melalui 688 buah pejabat pos seluruh negara," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Dalam pada itu, Solah berkata, JPJ, polis dan DBKL telah bersetuju dan bersedia melaksanakan kadar kompaun baru mulai 1 Mac seperti yang diumumkan oleh kerajaan baru-baru ini.

"Kadar kompaun lama bagaimanapun masih terpakai untuk saman-saman yang dikeluarkan sebelum 1 Mac.

"Untuk saman PBT, buat masa ini hanya DBKL yang terlibat dengan kadar kompaun baru tetapi ia akan diperluaskan ke lebih banyak tempat selepas ini," katanya.

Dalam pada itu, Solah berkata, pesalah trafik yang menerima saman daripada PBT termasuk DBKL buat masa ini tidak akan disenaraihitamkan walaupun pindaan Akta Pengangkutan Jalan membenarkan tindakan tegas itu diambil.

"Hanya penerima saman polis dan JPJ yang akan disenaraihitamkan pada peringkat ini.

"Kita bagaimanapun dalam proses untuk pastikan saman lain (termasuk daripada DBKL) akan disenaraihitamkan pada masa depan apabila mekanisme dan sistem komputer yang lengkap disediakan," katanya.

No comments: