Monday, July 08, 2013

TM Resort Tanjung Bungah, Pulau Pinang

Kali ini (1 Julai 2013) kami ke Pulau  Pinang dan bercadang hendak menginap di Batu Feringghi. Setelah melawat kawasan pantai dan chalet-chalet yang ada aku rasa tak berapa berkenan dengan chalet-chalet di kawasan Batu Feringghi ini. Kawasannya seperti perkampungan setinggan pula. Banyak pula lalat. Jadi kami bercadang nak menginap di tempat yang ekslusiflah kononnya. Tengah cari-cari tempat nak tidur ternampak papan tanda TM Resort. Apa lagi terus serbulah sebab  kawan aku yang ada sekali ini kerja dengan TM. Jadi dapatlah harga pekerja.  RM90 hari biasa dan RM110 hari luar biasa.  TM Resort ini dibuka untuk orang luar juga. Harga RM200 hari biasa dan RM250 hari luar biasa.  Setiap unit harganya sama.

Bahagian hadapan resort

Bahagian dalam resort. Boleh berendam tu.

Kalau tak cukup kolam dia silalah ke kolam lagi besar yg berada depan resort ni

Cafe sunyi sepi

Lobi pun sunyi sepi


Masa kami datang kawasan ini amat sunyi tiada penghuni lain. Hanya dua unit sahaja yang berpenghuni. Tapi aku suka sebab rasa macam TM resort  ini AKU YANG PUNYA. hehe. Setiap unitnya mengadap ke laut.

Aku menginap di unit 104.

Pro
----
1. Bilik ada dua. Katil queen satu dan katil single dua. Boleh sumbat seramai mungkin.
2. Bilik air dua. Tisu tandas disediakan, Ada tap air panas lagi.
3. Ada kitchen kabinet. Bawa dapur gas mini dan pinggan mangkuk kalau nak main masak-masak.
4. Ada sofa, tv, mini peti ais, cerek, aircond. Ruang tamu hanya kipas.
5. Soket kuasa merata-rata.
6.  Channel tv biasa. Tidak ada astro.

Kontra
---------
1. Pintu utama tak boleh kunci dari dalam. Guna selak saja. Tawakallah ya.
2. Flush tandas di dua bilik tak berfungsi. Kena angkat penutup air dia dan tarik flush dia dari dalam. Dahlah berat penutupnya kalau jatuh pecah kena kaki macam mana? Nak guna cara kuno simbah-simbah tak ada timba pula.
3. Pengelap kaki di bilik air tak ada.
4. Tak ada sachet. Beli sendiri.
5. Tak mesra OKU sebab tidak ada lif. Unit bermula di tingkat satu tiada unit di ground floor. 

Ini video bilik tu.



8 comments:

Anonymous said...

dah murah ..beso...lg mau komen..caittt

Tengku Gee said...

manusia memang suka mengomen. komen untuk yg terbaik.

Hazleza said...

ada tak no telefon resort ni?

Tengku Gee said...

Hazleza...ini nombornya 0 4-899 5489. Malam2 buat barbeque best kat situ

fairuzyusoff said...

tempat best! sunyi privasi and murah jika pergi untuk riadah BBQ & beramai. komplen negatif boleh ignore.

Aina Syazwani said...

bilik tu agak agak maximum berapa org ye?

Anak Amran said...

muatan katil untuk 4 orang. maksimum 6 orang boleh masuk kata receiptionistnya. Tapi receiptionist bukan check kalau 10 orang masuk pun. Ruang tamu dia luas bawak toto aje tido.

Anonymous said...

thank you for the info. nasib baik bace kalau tak kesian nenek sakit lutut nak naik tangga :(